August 2020
Vores Genbrugsworkshop Villa Verden er i øjeblikket under ombygning.
Børnene vil i mellemtiden have mulighed for at udfolde deres kreativitet i vores “kunstakademi”
– som ligger inde midt i vores nye bygning på Trekronergade 120.
Villa Verden – Genbrugsworkshop
Den 8 April 2016 åbnede vi Danmarks første ‘bæredygtig værksted i børnehøjde, lige over for Bogfinken – på Trekronergade 143.
Det er en børneworkshop, der udelukkende har genbrugsmaterialer, som vi henter løbende fra forskellige industrier og virksomheder, der ikke længere kan bruge det, eller har spild i produktionen.
Villa Verden er et udviklings-univers, bygget op på bæredygtighed og miljøbevidsthed i børnehøjde.
Børn oplever at arbejde og skabe med ting der ikke har et foruddefineret formål eller på nogen måde er ”færdigt”
– her kan de lege og skabe på deres præmisser.
Her ses eksempler på vores børn der lærer og skaber i Villa Verden.
Ved åbning blev vi tildelt vores 3. grøn flag af Grønne Spirer Friluftsrådet og diplom af Afdelingen for Bæredygtig Udvikling, Københavns Kommune.
Taler til åbningen af Villa Verden
(fredag den 8. april 2016):
Morten Kyst, Sekretariatschef i DLO
Mange tak for invitationen til at sige et par ord her ved fejringen af indvielse af Villa Verden, der bygger på en fantastisk god idé og vigtig intention.
Som Marianne nævnte, så kommer jeg fra de private og selvejende daginstitutioners interesseorganisation DLO (der står for Daginstitutionernes Lands-Organisation). Vi har som nævnt samarbejdet med og været organisation for Lillekilde lige siden I blev etableret i 1998. Jeg har derfor mange gange talt med Marianne i telefonen og ved DLOs arrangementer, men jeg har aldrig selv før været i jeres imponerende institution, som jeg har glædet mig til at besøge i dag.
Som interessevaretager for de private og selvejende institutioner har vi igennem mange år stået overfor nogle meget store udfordringer. Det gælder især forhold til de gamle selvejende daginstitutioner, som der rundt omkring i landet er blevet færre og færre af, år for år – Enten fordi kommunerne har overtaget driften, eller fordi institutionerne er blevet nedlagt i takt med, at kommunerne laver stordrift og satser på fælles ledelse eller bygger nye kommunale mammut-institutioner.
Når vi har klaget vores nød til politikerne over den udvikling, har vi ofte fået det svar, at de selvejende institutioner (der har driftsoverenskomst med kommunerne) må gøre noget for at vise, at de er noget særligt – og kan noget særligt. Men det er faktisk meget svært, når institutionerne er sovset ind i alle mulige kommunale retningslinjer, principper og regler, der stort set umuliggør, at man finder egne løsninger og tænker ud af boksen.
Dér er det så meget opløftende, at vi i DLO har et stigende antal nyere medlemsinstitutioner, der er helt private – og som faktisk har muligheder for at gøre ting anderledes og skabe noget nyt – hvis man ellers har idéerne og gå-på-modet, og kan sælge den vare, man gerne vil levere.
Og det har Lillekilde i den grad … 100 børn fra over 10 forskellige kommuner, og et spændende bygningskompleks, der hele tiden udvides. Og et rigtigt godt pædagogisk tilbud. Det vidner om, at I med jeres institution ikke bare er en lille kilde – men en meget kilde til inspiration for det øvrige felt af private institutioner i dette land. Lillekilde er et fyrtårn – og ét der tilsyneladende ikke brænder ud lige med det samme.
Jeg vil bare sige, at det er en fornøjelse og stor inspiration at have Lillekilde blandt vore medlemmer.
Alt stort begynder småt – det er Lillekildes slogan … Og et slogan må man ha’ – og også medarbejdertøj med logo på – og en god hjemmeside og anden nyttig PR. I forstår om nogen at promovere og udvikle jeres institution.
Den seneste knopskydning er så Villa Verden, hvor Marianne i sin velkomst bl.a. sagde: ”hvis vi kigger nærmere på ressourceforbrug og spildstrømme i fællesskab, er vi faktisk i stand til at finde nogle løsninger – en form for materiel symbiose – hvor virksomheders affald kan blive til bæredygtige udviklingsmaterialer for børnehaver, skoler og andre undervisningssammenhænge.”
Ordet symbiose ledte så mine tanker hjem til Kalundborg Kommune, hvor jeg bor. Her ligger der flere meget store produktionsvirksomheder, bl.a. Novo og Statoil, som sammen med kommunen har etableret Kalundborg Symbiosis, der handler om et ressourcesamarbejde mellem en række forskellige virksomheder. Det bærende princip er tilvejebringelse og deling af ressourcer og spildstrømme, samt genanvendelse af energi, vand og materialer.
Det er sjovt at se stort set de samme ord hæftet på et stort industrielt million-pojekt og så aktiviteterne for nogle små børn i Villa Verden.
Alt stort begynder småt
Det er selvfølgelig positivt, hvis I kan være med til at danne medborgere, der kerer sig om bæredygtighed og miljø.
Men det skulle også glæde mig, hvis der i Villa Verden lægges kimen til kommende bioanalytikere, ingeniører og andet, som kan fortsætte deres arbejde fra børnehaven i Valby i den danske industri – og f.eks. komme til Kalundborg og være med til at finansiere min alderdom.
Alt stort begynder småt
Selvfølgelig er der før i danske børnehaver blevet arbejdet med genbrug af materialer og bæredygtighed, men sjældent i det format, I nu tager fat på i Lillekilde. Lur mig om ikke at I også på dette punkt vil være foregangsmænd – og måske kommer I til at inspirere til en ny spændende og vigtig pædagogisk retning?
Under alle omstændigheder vil jeg ønske jer et stort tillykke med Villa Verden – og god fornøjelse til børn og voksne – med det, der fremover kommer til at foregå i huset.
Tak for ordet.
Ida Kryger, Projektkoordinator Grønne Spirer Friluftsrådet
Tusind tak for invitationen. Det er dejligt at være med her i dag, det er sjovt at se hvad I har fået stablet på benene, vildt imponerende, og det er en fornøjelse at få lov til at sige et par ord.
Institutionen Lillekilde har jeg kendt i mange år som medspiller i Grønne Spirer, hvor der er knap 600 institutioner, der arbejder med natur og miljø. Lillekilde har været med næste fra vi startede for ti år siden og også modtaget vores Grønne Flag flere gange. Det er netop denne vedholdenhed jeg oplever med jeres projekt her i dag.
Det er ikke mange 0-6 års institutioner der for alvor har miljø på dagsordenen. Der er nogen udfordringer i det, og en af dem handler om forankring.
I Grønne Spirer før jeg dagligt livsbekræftende input fra natur og miljøinteresserede pædagoger og dagplejere fra hele landet. En af dem sagde om det arbejde de laver i hendes institution:
Hos os er der fokus på affald – det er klart, at det ikke er en aktivitet, som løber over en kortere eller længere periode – det er en livsstil.
Og netop det med livsstil, det at fastholde er kendetegnet for jer i Lillekilde. Det er I bevist gennem årene, at det er det, I kan her.
Og det er jo helt, helt grundlæggende, når vi taler bæredygtighed i børnehøjde. Hvis det skal give rigtig god mening.
Men det er også så meget sværere end at køre temaer eller projekter.
Villa Verden er en utrolig god ide, fordi det handler om affald på den sjove måde, den kreative måde. Hvor samfundsudfordringer bliver til leg og læring for de yngste.
Jeg håber, at I vil sørge for ind imellem at gøre det, som I gør i dag – åbne og invitere.
Her kan man følge med os og se hvad vores børn skaber – http://villaverden.dk/